Back to Top

Geboorte Owen // Geboortefotograaf Wezep

OWEN // 03.10.2016

Geboortefotograaf Wezep | Op 13 november 2014 fotografeerde ik voor de allereerste keer een geboorte, die van Senn, en oh wat was ik meteen verslaafd aan deze vorm van fotografie! Inmiddels heb ik al heel wat bevallingen mogen vastleggen. Als Ester, de mama van Senn, wederom zwanger blijkt in het voorjaar van 2016, is er geen twijfel om mij een tweede keer in te huren. Zo speciaal om nog een keer bij de uitbreiding van dit gezin te mogen zijn! De uitgerekende datum is 2 oktober. In de twee weken ervoor heeft Ester regelmatig harde buiken, maar het zet niet door. Op zaterdag 1 oktober fotografeer ik nog een bruiloft, een spannende dag. Er staat een back-up geboortefotografe klaar, maar het liefst willen Ester en Yoram mij er bij hebben, en dat wil ik natuurlijk ook! De zaterdag gaat voorbij en het blijft rustig gelukkig.

‘Het is serieus!’

Maandagochtend om 05.45u appt Ester me wakker dat het is begonnen! Sinds 04.00u heeft ze weeën die al best regelmatig komen. Om 06.30u komt de verloskundige en constateert 2 cm ontsluiting. Een mooi begin! De verloskundige zal om 08.30u weer terugkomen om te checken. De bevalling van Senn ging destijds vrij snel, dus ik ben ook meteen alert. Ik breng de kinderen naar school en bij thuiskomst app Ester dat ze op 3 cm zit en of ik er rond 09.45u wil zijn, want dan komt de verloskundige ook weer terug. Ik besluit even naar mijn studio te gaan om wat te werken, maar erg concentreren kan ik me niet. Om 09.39u belt Yoram terwijl ik op de wc zit, bijna klaar om te gaan (jaja, je moet je telefoon écht overal bij de hand houden!) en hij klinkt wat bezorgd: ‘Gerjanne, kom nu maar meteen hier heen, want het is serieus!!’ Ik gooi mijn spullen in de auto, en ondanks dat het maar 1 minuut rijden is, sjees ik door de 3 straten, iets in me zegt dat ik heel snel moet zijn.

Net op tijd

Bij aankomst staat de voordeur al open en ik vlieg naar binnen. Het is dan 09.43u. Ik hoor meteen dat Ester het erg zwaar heeft (déja-vu, dat was bij Senn destijds ook zo) en Yoram ondersteunt haar waar hij kan. Hij vertelt dat hij de verloskundige al gebeld heeft rond 09.30u, toen de vliezen braken en Ester het direct heel zwaar kreeg, nadat ze eerst rond 09.00u onder de douche was gegaan. Het lijkt een eeuwigheid te duren voordat de verloskundige er is. Ondertussen heeft Ester hevige persdrang en ze probeert dat uit alle macht tegen te houden, maar ik zie dat dat niet gaat lukken. Het hoofdje komt eraan! Ik zeg tegen Yoram dat hij nog een keer moet bellen dat ze persdrang heeft. Hij belt nogmaals en zegt ‘dat het serieus is’ en dat ze heel snel moeten komen.

Net op tijd

Om 09.52u stuiven verloskundige Marije en de stagiaire binnen en op dat moment houdt Ester het niet meer en zien we de eerste haartjes verschijnen. Marije kan nog net haar handschoenen aan doen. Vlak daarna wordt het hoofdje al geboren, maar dan moet Ester nog even tot de volgende wee wachten om verder te kunnen. Dat geeft mij de mogelijkheid om prachtige foto’s van de uitdrijving van het hoofdje te maken, dat vind ik altijd zo’n mooi en wonderlijk gezicht… Bij de volgende wee wordt dan om 09.56u hun tweede zoon geboren! Ester en Yoram kunnen het nauwelijks bevatten en ik ben zooooooo blij dat de verloskundige net op tijd was. Er ging al van alles door mijn hoofd wat we moesten doen als Yoram het kindje zelf zou moeten halen. Gelukkig heb ik al genoeg bevallingen gezien, maar ja op zo’n moment is helder nadenken niet altijd even makkelijk en giert de adrenaline door je hele lijf.

Een geweldige start

De kleine man wordt bij Ester gelegd en vol verwondering kijken Ester en Yoram naar hun zoon. De verloskundige vraagt hoe hij gaat heten. Ze kijken mij aan en zeggen dan in koor: ‘Owen!’ Ik slaak een kleine kreet van verrukking, want zo heet onze jongste zoon ook! Wat leuk!! Marije checkt heel snel hoe het met Owen gaat, maar die doet het super goed en mag lekker bij zijn mama blijven liggen. ‘Snelle bevallingen zijn vaak hele voorspoedige bevallingen zonder problemen.’ zegt Marije. En dat blijkt ook wel. Owen ligt heerlijk rustig bij Ester en kijkt heel af en toe met zijn donkere oogjes om zich heen. Op een paar kreetjes na horen we hem niet. Dan arriveert kraamhulp Sandy, die destijds ook bij Senn heeft gekraamd. Yoram knipt de navelstreng door.

Een prachtige placenta

Even later wordt heel rustig de placenta geboren, wat ik ook weer zo prachtig kan vastleggen. De placenta is helemaal heel, dat is fijn. Ester moet wel een kleine hechting maar ondergaat dat dapper. Dan vinden de controles plaats bij Owen. De weegschaal geeft 3790 gram aan, 400 gram zwaarder dan zijn grote broer! Bij de controles laat hij horen dat hij ook over goede stembanden beschikt, want hij zet het op een krijsen. Dat vinden de meeste baby’s niet zo leuk. 😉 Hij wordt lekker aangekleed en mag dan lekker bij zijn papa liggen, terwijl Ester wat gaat eten.

Trotse opa’s en oma’s

Yoram belt de beide ouders om het geweldige nieuws te vertellen. Grote broer Senn is bij de ouders van Ester en zal eerst nog even een middagslaapje doen voordat hij thuis komt. De ouders van Yoram arriveren terwijl Ester onder de douche staat en Owen inmiddels boven in zijn wiegje ligt. Ze maken blij en trots kennis met hun kleinzoon, mooi om te zien. Er worden wat traantjes weggepinkt. Als zij weer vertrekken rond 13.30u, besluit ik ook om te gaan. We spreken af dat ik later die middag weer terug zal komen als Senn ook thuis komt, om de kennismaking met zijn kleine broertje vast te leggen.

Ontmoeting met grote broer

Rond 15.15u ben ik weer bij het gezin en heeft Yoram Senn opgehaald. Enthousiast komt hij binnen, ziet zijn mama, kijkt naar mij en mijn grote camera, kijkt in de wieg maar ziet zijn kleine broertje, die bij Ester in de armen ligt, compleet over het hoofd. Hij vindt mijn camera erg interessant en kijkt met zijn donkere pretoogjes guitig de lens in. Als hij eindelijk Owen in de smiezen heeft, vindt hij het maar een beetje vreemd. Hij is nog net te jong om het goed te bevatten. Niet veel later komen ook Ester’s ouders binnen en bewonderen hun nieuwe kleinzoon.

Spread the news!

We eten (weer) beschuit met muisjes en dan is het tijd om aan de buitenwereld te laten zien dat er een jongetje is geboren! Yoram en Ester’s vader versieren met goede hulp van Senn de tuin. Er komt een mooi bord van Nijntje met de naam van Owen erop in de voortuin. Er stopt een auto midden op straat, de buurman komt even aan en Yoram vertelt trots dat hij weer papa is geworden. Al snel genoeg bekijks dus. 😉

Rond 17.00u neem ik afscheid van dit mooie gezin. Lieve Ester en Yoram, Senn en Owen: wat ben ik onwijs blij dat ik er weer bij mocht en kon zijn! Geniet lekker van de kraamtijd en tot heel snel bij de Baby sessie!

Leave a reply